Anale seks: liever niet, of toch wel?

Dat seks omgeven is met taboes is een open deur. Veel mensen praten er, zelfs binnen een relatie, met moeite over. Dat in het openbaar doen is voor een aantal daarvan helemaal een brug te ver. Als het dan ook nog over anale seks gaat, dan wordt hierover spreken zelfs onfatsoenlijk gevonden. Geldt dat voor iedereen? Gelukkig niet. Zo is er in de podcastserie Seks, Relaties en Liefdes! van Nynke Nijman er eentje te vinden die daarover gaat.

Je zou met een beetje goede wil anale seks kunnen scharen onder de noemer van een guilty pleasure. Dat begint al bij toiletbezoek. We moeten ontlasting kwijt, maar spreken daar absoluut niet over. Toch ervaren we het opgeluchte gevoel als we de deur van het toilet weer openen. Bovendien is de binnenkant van de anus omgeven door gevoelszenuwen, die een opwindend gevoel kunnen veroorzaken. Bij een man is tevens de prostaat voelbaar, die aangeraakt een prettig gevoel geven kan. Kortom, een zo gevoelige plek van het lichaam kan betrokken worden bij het seksuele spel van bijvoorbeeld liefdespartners.

Het bovenstaande neemt niet weg dat veel mensen anale seks vies vinden, of toeschrijven aan homoseksueel gedrag. In de hierboven genoemde podcast geven een aantal van de deelnemende vrouwen evenwel aan anale seks, in enige vorm,  wel degelijk prettig te vinden. Of zij hebben vriendinnen die er liefhebber van zijn. Veel gehoord is de intensiteit van het orgasme, dat wordt bereikt door anale seks. Mogelijk dat dat wordt veroorzaakt als gevolg van het feit dat mensen die eraan doen zich optimaal aan elkaar kunnen overgeven. Het is immers de schaamte voorbij.

Onbeschaamd een seksuele relatie met elkaar hebben is lang niet iedereen gegeven. Het is de communicatie met elkaar die evenwel stappen in die richting zetten kan. Dat vereist ook dat mensen het leven nemen, zoals dat is. Exact zeggen wat verwachtingen, angsten, voor- en afkeuren zijn. Overgaan tot anale seks is praten over mogelijke pijn, onprettige geur of resten ontlasting. En vooral hoe daar mee om te gaan. Hoe dat te voorkomen. En wat te doen mocht het toch allemaal anders dan verwacht verlopen.

Sommige feiten lijken weliswaar vanzelfsprekend, maar het meest logische uitspreken verschaft toch veel duidelijkheid. Zo zal iemand met een strakke sluitspier eerder pijn ervaren, dan iemand die in dat gebied van nature soepel geschapen is. Het is dan niet meer dan logisch dat de eerste bang is voor pijn. En dat er een traject van langzaam opbouwen moet volgen. En zien of dat soelaas biedt. Sommige mensen lukt het om de kringspier soepeler te maken door bijvoorbeeld een dun speeltje in te brengen en stapje-voor-stapje dikkere uit te proberen. Dit uiteraard bij voluit gebruik van glijmiddel. Bij anderen blijft een pijnlijk gevoel en kan er beter besloten worden het experiment te beëindigen.

Iets anders dat geen verbazing wekt, maar toch naar elkaar uitgesproken kan worden is het eetpatroon dat men heeft. Worden er laxerende producten gegeten, dan zal dat zijn weerslag hebben op de spijsvertering en de aard van de ontlasting. Bekend is dat veel fruitsoorten, maar ook volkorenbrood, roggebrood en diverse groenten de darminhoud verdunnen. Minder drinken verdikt juist, net als minder lichaamsbeweging en ook diverse medicijnen. Dat dit laatste geen gezond gedrag betekent, maakt dat er beter gedacht kan worden aan vroegtijdig toiletbezoek en eventueel de aanschaf en gebruik van een anale douche, voordat het vrijen begint.

Bij anale seks wordt al gauw gedacht aan penis in anus. Dat is echter slechts één vorm ervan. Zo is het niet waar dat homoseksuele mannen per definitie aan anaal doen. Ook bij hen kunnen gedachten aan hygiëne of pijn een rol spelen. Of dat ze het simpelweg niet prettig vinden. Hetzelfde als bij hetero-stellen dus. Er zijn ook andere wegen, zoals anusmassage of het gebruik van allerhande speeltjes, die het juist wél prettig maken. Feit blijft immers dat het rond de anus een gevoelig gebied is, dat gever en ontvanger een prettige sensatie kan bieden, mogelijk juist omdat het zich in de taboesfeer bevindt. En doordat opwinding ervoor kan zorgen dat bij de mogelijke bezwaren op het moment suprême niet nagedacht wordt.

Concluderend kan worden gesteld dat in elk geval voorzichtigheid geboden is. Lange en zeker scherpe nagels kunnen de pret bederven. En voor deze vorm van seksualiteit is het goed naar elkaar te kunnen luisteren, en daarnaar te handelen, een noodzaak. Heel anders dus dan in een pornofilm te zien is, waar professionals de suggestie geven dat er op dit vlak flink op los gefeest kan worden. Sterker nog: als anale seks geen plezier geeft, waarom zou je het dan doen? Op het vlak van seksualiteit gelden immers geen plichten, maar enkel rechten die gegeven worden zolang die plezier geven. Dat er veel kan, betekent niet dat het ook moet!

Jan Weeber

Related